Dziękujemy za skontaktowanie się z nami. Wkrótce odezwiemy się do Ciebie
Ups, coś poszło nie tak..Spróbuj później
Skopiowano do schowka!
KOSZYK ZOSTAŁ WYPEŁNIONY PRODUKTAMI Z TWOJEGO POPRZEDNIEGO ZAMÓWIENIA
Mrożenie to jeden z podstawowych procesów zachowywania świeżości produktów, a świeżość kawy ma dla jej smaku duże znaczenie.
Skąd ten pomysł?
Z brytyjskiego miasteczka Bath, a właściwie mieszczącego się tam uniwersytetu. Tamtejsi badacze uważają, że mieląc chłodne ziarna otrzymujemy równo zmieloną kawę, w związku z czym proces parzenia również jest równomierny. Im grubsze drobinki, tym smak i aromat "wypłukują się" dłużej. Ziarna o temperaturze pokojowej mielone są na różnej wielkości (w swojej mikroskali) drobiny. Po przelaniu przez nie wody, otrzymujemy kwaśny aftertaste z mniejszych drobin, które zaparzają się szybciej lub gorzki z niedoparzonych, większych drobin. Dlatego podjęto się eksperymentu, który miał wskazać jak mielić ziarna aby powstały pył miał jak najbardziej równe drobinki. Naukowcy z temperatury pokojowej zeszli do -196 °C. Eksperyment wykazał, że im ziarna chłodniejsze tym równiej można je zmielić.
Trudno będzie przeprowadzić podobny eksperyment w domowych warunkach, ponieważ zwykłe zamrażarki osiągają temperaturę do -26°C. Warto jednak w jakimkolwiek stopniu sprawdzić wyżej wspomnianą teorię.
W praktyce
- Ziarna kawy są porowate, w związku z tym łatwo przyjmują inne zapachy. Mrożąc kawę możemy pozbawić ją jej własnych aromatów, na rzecz pozostałych zapachów z zamrażarki.
- W trakcie prażenia kawy wyzwalane są jej oleje i esencja, dzięki temu kawa ma aromat. Mrożąc kawę, możemy zamrozić również te substancje i zniszczyć smak kawy.
- Gdyby kawa była przeznaczona do przechowywania w ten sposób, w sklepach kierowali byśmy się po nią do zamrażarek ;)
Kawa zachowuje świeżość przez określony czas, jeśli kupiłeś ilość, której nie spożyjesz w ciągu 2-3 tygodni, jednorazowe zamrożenie jest akceptowalne. Nie narażaj jednak kawy na częste zmiany temperatury ze względu na wilgoć, która razem z nadmiarem powietrza, zbyt wysoką temperaturą i światłem jest największym wrogiem naszych cennych ziarenek. Zamrażając kawę podziel ją na mniejsze porcje i umieść w szczelnych woreczkach lub pojemnikach.
Dziękujemy za rejestrację! Na Twoją skrzynkę wysłaliśmy wiadomość z potwierdzeniem zapisu.