Dziękujemy za skontaktowanie się z nami. Wkrótce odezwiemy się do Ciebie

Ups, coś poszło nie tak..Spróbuj później

Skopiowano do schowka!

KOSZYK ZOSTAŁ WYPEŁNIONY PRODUKTAMI Z TWOJEGO POPRZEDNIEGO ZAMÓWIENIA

Jaki młynek do kawy wybrać?

Skoro czytasz ten artykuł, to zapewne wzrosła Twoja świadomość picia kawy. Mielona kawa, którą zazwyczaj kupowałeś, już nie spełnia Twoich oczekiwań i zastanawiasz się nad zakupem właściwego młynka. Ręczny czy może automatyczny? Żarnowy czy nożowy? Czy cena ma znaczenie? Czy materiał, z którego zostały wyprodukowane żarna jest istotny? Prawdopodobnie przytoczone pytania zaprzątają Ci teraz głowę. Nie ma co się dziwić! Rynek jest przesycony najróżniejszymi modelami. Poszukiwania pożądanego młynka przypominają podróż bez mapy. Wychodząc naprzeciw Twoim potrzebom, niczym przewodnik, poprowadzimy Cię do celu. Oto kilka naszych wskazówek, które mogą okazać się praktyczne przy  wyborze młynka.  

Po pierwsze - Młynek żarnowy, nie nożowy:

Dlaczego? W przeciwieństwie do żaren, ostrza ścinają ziarno kawy nierównomiernie. Ponadto zwiększa się temperatura kawy, która przyspiesza uwalnianie dwutlenku węgla i następuje degradacja aromatycznych związków lotnych.

Po drugie - Regulacja i powtarzalność stopnia zmielenia:

Podobnie jak sama kawa, tak dobry młynek nie wystarczy, żeby zaparzyć kompletny w smaku i aromacie napar. Dlatego przy wyborze młynka należy wziąć pod uwagę możliwość prostej regulacji stopnia zmielenia. Wynika to z faktu, że do każdej metody parzenia należy dobrać odpowiedni stopień zmielenia ziarna. Grubość zmielonych cząstek kawy ma zasadniczy wpływ na czas ekstrakcji kawy (rozpuszczenia substancji aromatyczno-smakowych).

Po trzecie - Żarna stalowe:

Okazuje się, że materiał z jakiego zostały wykonane żarna ma ogromne znaczenie. Żarna stalowe są bardziej precyzyjne od ceramicznych i przede wszystkim mają dłuższą żywotność. Co za tym idzie, nie generują wysokich kosztów eksploatacji. Warto wiedzieć, że w automatycznych młynkach występują zarówno żarna płaskie, jak i stożkowe. Różnica w ich eksploatacji polega na tym, że żarna stożkowe występują częściej w młynkach do użytku domowego i zazwyczaj szybciej mielą kawę. Oczywiście jest to też zależne od ich wielkości. Żarna stożkowe potrafią także w krótszym czasie zmielić większą ilość kawy, bez ryzyka zapchania komory mielącej.

Podsumowując :  Najlepiej wybrać młynki z możliwością regulacji stopnia mielenia, żarnami stalowymi.

No i ostatnie pytanie – ręczny czy automatyczny?

To już zależy od trzech ważnych kwestii:
  1. Do jakiej metody parzenia chcesz wykorzystać młynek. Pod espresso, metody przelewowe, french press czy kafetierkę? A może potrzebujesz młynka uniwersalnego?
  2. Czy chcesz używać młynka tylko w domu? Czy zabrać ze sobą do pracy albo w podróż? I istnieje ryzyko, że w tych miejscach nie będziesz miał dostępu do prądu?
  3. Jakim dysponujesz budżetem?
  Jak widzisz, sprawa nie jest taka prosta. Dlatego zapraszamy Cię do kontaktu! Nasi obiektywni bariści z przyjemnością pomogą Ci w wyborze odpowiedniego młynka, uwzględniając Twoje osobiste preferencje.   Wojciech Pasko II Vice Mistrz Polski Baristów 2005  

Newsletter

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i ofertami specjalnymi