Dziękujemy za skontaktowanie się z nami. Wkrótce odezwiemy się do Ciebie

Ups, coś poszło nie tak..Spróbuj później

Skopiowano do schowka!

KOSZYK ZOSTAŁ WYPEŁNIONY PRODUKTAMI Z TWOJEGO POPRZEDNIEGO ZAMÓWIENIA

Kawa ziarnista – czy grubość ziaren ma wpływ jej smak?

Wielbiciele kawy dobrze wiedzą, że ich ulubiony napój najlepiej smakuje ze świeżo zmielonych ziaren. Jednak nie każdy pamięta o tym, że na smak kawy wpływ ma również grubość ziaren. Dlaczego to takie ważne? Czym kierować się podczas przyrządzania kawy ziarnistej i jak dobrać grubość mielenia kawy do metody parzenia? Przeczytaj.

 

Palarnia kawy w Warszawie wyjaśnia: dlaczego grubość ziaren ma znaczenie?

Czy zauważyłeś, że świeżo zmielona kawa ziarnista tuż przed zaparzeniem pachnie mocniej niż inne? Jej zapach jest intensywniejszy niż np. mieszanki rozdrobnionych ziaren, która jest długo przechowywana w opakowaniu. To samo dzieje się z jej smakiem – świeża kawa mielona na chwilę przed zaparzeniem jest znacznie wyrazistsza w smaku niż ta przetrzymywana tygodniami w puszce lub słoiku.

W ziarnach znajdują się wartościowe olejki eteryczne, dzięki którym kawa smakuje wybornie. Jednak olejki te po zaledwie kwadransie znikają, gdy tylko ziarna zostają zmielone. Jeśli kochasz aromat i smak kawy, powinieneś unikać sklepowych kaw mielonych i nie kupować ich w hurtowych ilościach na zapas.

Kluczowym etapem do wydobycia smaku i aromatu kawy jest mielenie ziaren. To proces, podczas którego duże ziarna pozyskane z owoców kakaowca mielone są na drobne kawałeczki. Jeśli namoczysz w wodzie niezmielone ziarna, nie będziesz w stanie wydobyć z nich żadnych wartościowych walorów smakowych lub zapachowych. Barierą nie do przejścia okazuje się bowiem skorupka otaczająca ziarna. Namaczanie ziaren w niezmielonej formie będzie bezskuteczne. Zaopatrz się więc np. ręczny młynek do kawy z regulacją mielenia, aby wydobyć z kawy to, co najlepsze.

 

Kawa ziarnista a grubość ziaren

Na smak kawy wpływa nie tylko świeżość zmielonych ziaren, ale również ich grubość. W trakcie przyrządzania kawy dochodzi do ekstrakcji – to proces polegający na wyciąganiu składników ze zmielonych cząsteczek ziaren. Właśnie te rozpuszczone w wodzie składniki nadają kawie aromat i smak.

Stopień mielenia kawy będzie inny w zależności od tego, jaką metodę parzenia stosujemy. Jeśli ziarna zostaną zmielone za grubo dla krótkiego czasu parzenia, możemy nie poczuć wybranych nut smakowych charakterystycznych dla kawy. Jeśli ziarna z kolei zostaną zbyt drobno zmielone, smak kawy może być przytłaczający i ciężki.

Jak ustawić grubość mielenia kawy, aby wyciągnąć z niej całą esencję smaku i zapachu? Przede wszystkim nie zapominaj o długości parzenia. Jeśli np. przygotowujesz espresso, czas parzenia będzie krótki. Ziarna muszą więc zostać drobno zmielone, aby kawa ziarnista smakowała jak najlepiej. Jeśli chcesz parzyć kawę dłużej, ziarna muszą być odpowiednio grubsze. Jak podzielić kawy według grubości mielenia?

  • Kawa mielona grubo – wyróżnia się mocno wyczuwalnymi ziarnami, które wielkością zbliżone są do kryształów soli morskiej.
  • Kawa mielona średnio – zbliżona jest wielkością do ziarenek grubego piasku. Ma mocno wyczuwalną strukturę.
  • Kawa mielona drobno – ziarna przypominają w kształcie drobny piasek.
  • Kawa mielona bardzo drobno – przyczepia się do palców, a jej konsystencja podobna jest do mąki lub pudru. 

Kawa ziarnista – jaką wybrać? Która jest najlepsza?

Dzięki nowoczesnym ekspresom automatycznym można uniknąć konieczności ręcznego mielenia i samodzielnego szacowania grubości ziaren. Z pomocą inteligentnych urządzeń z naszego sklepu można przygotować ulubioną kawę bez specjalnego wysiłku. Jeśli preferujesz jednak metodę ręczną, zawsze możesz eksperymentować z grubością mielenia kawy. Dzięki temu wpłyniesz na jej ostateczny smak, który każdego dnia może być nieco inny.

Czujesz, że zaparzona kawa jest zbyt mocna? Następnym razem możesz spróbować zmielić ziarna grubiej. A może masz wrażenie, że kawa nie pachnie zbyt wyraziście? Jutro możesz zmielić ziarna drobniej i ocenić, czy jest jakaś zmiana. Jaka kawa ziarnista będzie najlepsza? Palarnia kawy w Warszawie podpowiada, aby zwrócić uwagę na ziarna pochodzące z regionów słynących z uprawy krzewów kakaowca. Musisz mieć pewność, że zebrane ziarna starannie wyselekcjonowano i na każdym etapie produkcji obrobiono z najwyższą dbałością o każdy detal. Wówczas bez względu na ulubioną grubość mielenia ziaren kawa będzie smakować wybornie.

Newsletter

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i ofertami specjalnymi