Na finalny smak naparu w Twojej filiżance wpływ ma baaaardzo dużo czynników. Zaczynając od warunków klimatycznych panujących na plantacji, z której kawa pochodzi, przez obróbkę i sposób wypalenia ziaren, a na jakości wykorzystanej wody do parzenia kończąc.
Oczywiście, sposób przygotowania kawy jest równie istotny, bo dzięki niemu różnice potrafią być diametralne. Espresso przygotowane w kawiarce, będzie przecież mocno się różnić od tego zrobionego w ekspresie kolbowym, a kawa zaparzona w urządzeniach przelewowych smakuje inaczej niż gęste espresso.
Bo o ile na czynniki, takie jak metoda obróbki, palenia czy parzenia kawy, mamy wpływ, tak niektórych z nich nie jesteśmy w stanie w żaden sposób kontrolować. Jeśli chcesz więc lepiej poznać daną kawę, musisz przyjrzeć się jej nieco, nieco bliżej i … wybrać się na dłuższy czas na plantację, na której rośnie ? Dzisiaj opowiemy Ci o kawowym terroir, czyli o wpływie matki natury na smak i charakter kawy.
Terrior, czyli … ?
Słowo terroir w wolnym tłumaczeniu znaczy ziemia, grunt, region. Pochodzi z języka francuskiego. Służy do określania nie tylko charakteru kawy, ale również serów czy wina.
Na terroir kawy składa się kilka czynników, do najważniejszych należą: skład mineralny gruntu, nasłonecznienie i temperatura panująca na plantacji, ilość opadów oraz wysokość, na jakiej plantacja jest położona.
W dużym uproszczeniu można więc powiedzieć, że terrior kawy to specyficzna dla danego regionu kombinacja unikalnych warunków geograficznych, wpływającą na jej finalny smak.
Kawowiec to roślina bardzo wymagająca i równie wrażliwa na wszystkie wymienione warunki uprawy. Dlatego KAŻDY z tych czynników jest bardzo ważny i ma swój wkład w to, jak finalnie kawa będzie smakować. Omówmy po krótce każdy z nich.
Gleba
Grunt, na którym rosną drzewka kawowca, to temat niezwykle istotny, gdy prowadzimy poważne dywagacje o smaku czarnego naparu ? Dlaczego? A no dlatego, że to to stąd drzewka czerpią pokarm i niezbędne witalne składniki.
Jedna z najlepszych gleb do uprawy kawowca to gleba wulkaniczna – jest niezwykle bogata w składniki odżywcze, takie jak potas, wapń, fosfor czy cynk, a jej struktura pozwala na odpowiednie utrzymywanie wilgoci.
Wysokość upraw
Wydawać by się mogło, że to mało istotny czynnik ale nie, nic bardziej mylnego. To, na jakiej wysokości rosną drzewka kawowca, wpływa na późniejszą zawartość kofeiny w filiżance. Kofeina jest bowiem naturalnym mechanizmem obronnym wytwarzanym przez tę roślinę – jej gorzki smak odstrasza nieproszonych gości, czyli szkodniki. Im wyżej rośnie kawa, tym niższe ryzyko występowania szkodników = mniejsza ilość wytwarzanej przez roślinę kofeiny.
Ma to też dalej idące konsekwencje – w smaku. Kawa z plantacji znajdujących się na
wyższych wysokościach będzie charakteryzować się smakiem cytrusowym, delikatnie owocowym czy kwiatowym, a ziarna z
niższych upraw stworzą bardziej intensywny bukiet, z wyczuwalnymi nutami orzechów czy czekolady.
Nasłonecznienie i temperatura
Ekspozycja na słońce, intensywność opadów i temperatura powietrza to równie ważne elementy całej układanki. Wpływają bowiem na tempo dojrzewania kawowca. A to przekłada się na profil sensoryczny kawy – im drzewko rośnie dłużej, tym profil ten jest bardziej złożony.
Uprawa kawowca to nie lada wyzwanie! Przede wszystkim dlatego, że w głównej mierze to czynniki, na które nie mamy wpływu sprawiają, że kawa ma tak ogromne i zróżnicowane kompozycje smakowe. Dlatego bardzo często można spotkać się z sytuacją, w której kawa pochodząca z tej samej plantacji, ale wyprodukowana w innych latach, smakuje nieco inaczej. A wszystko to za sprawą matki natury ?
Pamiętajcie, że
terroir jest niezwykle ważny i ma znaczący wpływ na smak kawy, ale jest to tylko jeden z kilku elementów, które decydują o tym, jaki napar finalnie zagości w Twojej filiżance.