Dziękujemy za skontaktowanie się z nami. Wkrótce odezwiemy się do Ciebie

Ups, coś poszło nie tak..Spróbuj później

Skopiowano do schowka!

KOSZYK ZOSTAŁ WYPEŁNIONY PRODUKTAMI Z TWOJEGO POPRZEDNIEGO ZAMÓWIENIA

Odpowiednia temperatura wody to podstawa!

Temperatura parzenia kawy to jeden z kluczowych elementów rytuału parzenia czarnego naparu - niezależnie od tego, czy jesteś fanem dripa, chemexa czy french pressa. Odpowiednia temperatura wody to podstawa. Woda w dużej mierze wpływa na to, co znajdziesz później w swojej filiżance.

Od początku…

Jak dobrze wiesz, żeby napić się kawy, jej zmielone ziarna należy zalać gorącą wodą. Dzięki temu kawa się „otwiera”, wypłukuje się z niej olejki i inne elementy, wszystko to miesza się ze sobą i łączy, w efekcie pozostawiając w filiżance aromatyczny, czarny napar.

Gorąca woda, czyli jaka?

Może wydać Ci się to nazbyt przesadzone, ale zapewniamy - kawa serio nie przepada za wrzątkiem. Za wysoka temperatura wody, zamiast wydobyć z niej to, co najcenniejsze (i najsmaczniejsze!), po prostu to niszczy! Wrząca woda powoduje dosłowne zaparzenie kawy, a dosłowne zaparzenie kawy = gorycz i płaski, nierozwinięty smak. Mówiąc bardzo ogólnie, optymalna temperatura parzenia kawy dla metod alternatywnych to 88-96 st. C. Jest to najbezpieczniejszy przedział – jeśli potraktujesz ziarenka wodą w takiej temperaturze, to te odwdzięczą Ci się tym, co mają w sobie najlepsze. Jeśli chodzi o espresso, jeśli macie możliwość regulacji temperatury wody w ekspresie, to warto trzymać się okolic powyżej 93 st. C.

Newsletter

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i ofertami specjalnymi