Od czego zacząć?
Od zakupu dobrej kawiarki. Ta wykonana z porządnych materiałów odwdzięczy się zarówno lepszym smakiem naparu, a i nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie - pamiętajcie, że elementy urządzenia poddawane są zmianom temperatury, mają kontakt z kawą i wodą. Dlatego warto postawić na aluminium lub stal. My niezmiennie polecamy sprzęty od sprawdzonych producentów, takich jak Bialetti.
W tym wypadku niekoniecznie. Wybierz taki rozmiar urządzenia, który w pełni odpowiada Twoim domowym potrzebom. Nie możesz bowiem zaparzyć połowy objętości kawiarki. Nie decyduj się więc na kawiarkę rozmiaru 6 cups (najczęściej 1 cup = jedna filiżanka do espresso), tylko dlatego, że raz na pół roku przyjeżdżają teściowie, jeśli na co dzień pijesz kawę tylko z żoną, to prawdopodobnie nie wypijecie całości zaparzonego napoju. Zwłaszcza, że kawa z kawiarki cechuje się sporą intensywnością smaku!
Koniec gadania, parzymy!
Aby nasz cudowny sprzęt zaczął działać, trzeba postawić go na dedykowanym źródle ciepła - kuchence gazowej czy indukcyjnej. Pamiętaj więc, żeby dobrać sprzęt do posiadanej kuchenki.
Skoro kawiarka już wybrana to parzymy. Jak zrobić idealną kawę w kawiarce? Ziarna mielimy dość drobno - grubiej niż do espresso, ale zdecydowanie drobniej niż do dripa.
Do kawiarki możesz wlać gorącą wodę, oczywiście NIE WRZĄTEK – gorącą wodę. Dzięki temu skrócisz czas parzenia, kawa nie przypali się od rozgrzewającej się kawiarki. To z kolei wpłynie na lepszy smak kawy i mniejszą ilość wyczuwalnej goryczki.
Wodę wlewasz do miejsca zaznaczonego wyraźną linią. Jeśli Twoja kawiarka nie posiada takiej granicy to podpowiadamy, że wspomniana linia powinna przebiegać nieco poniżej zaworu bezpieczeństwa.
I sprawa równie ważna, jak sama kawiarka – KAWA. Wyjątkowo dobrze sprawdzą się tu świeże ziarna dedykowane espresso. Ale nie tylko! Nasze bogate, kawowe story pozwala nam śmiało powiedzieć, że do parzenia kawy w kawiarce warto użyć ziaren dedykowanych również pod metody alternatywne. My szczególnie polecamy Blend No.2, Brazylia Mogiana czy Dolce.
Dokończmy w końcu to parzenie!
Zakręć górną część i postaw na kuchence, na małej mocy palnika. Wieczko niech będzie otwarte. Dzięki temu będziesz mógł kontrolować proces parzenia. Jeśli użyłeś gorącej wody, Twoja kawa powinna wypływać już po minucie, dwóch, powolnym, spokojnym strumieniem. Gdy tylko spostrzeżesz, że kawa uzupełniła 1/3 górnej części kawiarki ściągnij kawiarkę z źródła ciepła i odczekaj, aż dokończy się proces ekstrakcji.
Jeśli chcesz być bardziej precyzyjny możesz użyć wagi i zważyć ilość kawy wsypanej do sitka, a uzyskany napar powinien być 2-3 krotnością ilości zmielonej kawy.