Dziękujemy za skontaktowanie się z nami. Wkrótce odezwiemy się do Ciebie

Ups, coś poszło nie tak..Spróbuj później

Skopiowano do schowka!

KOSZYK ZOSTAŁ WYPEŁNIONY PRODUKTAMI Z TWOJEGO POPRZEDNIEGO ZAMÓWIENIA

Jaka jest najmocniejsza kawa ziarnista na świecie?

Miłośnicy kawy często szukają mocnych kaw z dużą ilością kofeiny. Wśród tysięcy rodzajów słynnego napoju niektóre wyróżniają się jej wyjątkowo wysoką dawką. Sprawdź, jaka jest najmocniejsza kawa ziarnista na świecie oraz w jaki sposób przebiega proces jej produkcji.

Kawa ziarnista – najmocniejsze rodzaje

Czym tak właściwie jest mocna kawa? Wielu osobom kojarzy się ze smakiem oraz intensywnością słynnego napoju. Tymczasem moc kawy ukryta jest w zawartości kofeiny. Kofeina to naturalny alkaloid pobudzający centralny układ nerwowy. Dzięki niej można zwalczyć uczucie zmęczenia, a także poprawić koncentrację. Wśród najmocniejszych na rynku wyróżnia się amerykańska „Death Wish Coffee”, która zawiera ponad 700 mg kofeiny w jednej porcji. To ponad czterokrotne więcej niż w standardowej filiżance kawy. Zdecydowanie nie jest to typowa poranna kawa ziarnista. To napój ekstremalny, którego spożycie w większej ilości prowadzić może do poważnego wstrząśnięcia organizmem i zaszkodzić zdrowiu. Moc amerykańskiej kawy to zasługa procesu palenia oraz użycia ziaren Robusta, które mają dwa razy więcej mocy niż ziarna Arabici. Jeszcze jedną bardzo mocną kawą jest pochodząca z RPA „Black Insomnia Coffee”. Kawa ta zadebiutowała w 2016 roku i błyskawicznie zdobyła uznanie wśród kawoszy. Znajduje się w niej ok. 700 mg kofeiny na porcję, co bezapelacyjnie czyni ją jedną z najpotężniejszych kaw na rynku. Na kilogram gotowego produktu mieszanka z Republiki Południowej Afryki ma 17,5 g kofeiny. Nie uważamy, że codzienne picie najmocniejszych kaw świata jest dobrym pomysłem. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po sprawdzone kawy ziarniste nie martwić się o swoje zdrowie tuż po otwarciu oczu.

Czy mocna kawa ma korzystny wpływ na zdrowie?

Produkcja najmocniejszych kaw na świecie nie dzieje się przez przypadek. Aby takie uzyskać, kluczowy staje się wybór odpowiednich ziaren. Naturalnie więcej kofeiny niż kawa Arabica zawiera Robusta, dlatego ziarna tej kawy wykorzystuje się do produkcji mocniejszych napojów. Ważny jest również sam proces palenia kawy. Dla przykładu ciemniejsze palenie wydobyć może intensywniejszy smak kawy, jednak już niekoniecznie zwiększy się zawartość kofeiny. Spożywanie dużej ilości kofeiny ma swoje zalety i wady. Kofeina może poprawić nastrój, zwiększyć czujność i podnieść wydajność umysłową. Jednak jej nadmierne spożywanie np. w postaci mocnych kaw może prowadzić do wielu negatywnych skutków ubocznych, takich jak przyspieszone bicie serca, problemy z trawieniem, nerwowość i bezsenność. Każdy organizm reaguje inaczej na kofeinę, z kolei tolerancja na tę substancję może się mocno różnić – w zależności od własnych nawyków oraz indywidualnych predyspozycji. Najmocniejsza kawa ziarnista może być ciekawym doświadczeniem. Niedobrym pomysłem będzie jednak spożywanie takiej kawy codziennie.

Warto pamiętać o tym, że…

Jeśli na opakowaniu kawy nie ma podstawowych informacji, napis „Najmocniejsza kawa świata” wcale nie musi oznaczać, że kawa rzeczywiście jest najmocniejsza. Często to zwykły scam, na który szkoda czasu i pieniędzy. Przed zakupem upewnij się, że kawa ma informacje o:
  • metodzie obróbki
  • regionie lub kraju pochodzenia ziaren
  • klasyfikacji ziaren
  • wysokości upraw
Jeśli główną cechą kawy ma być jej moc, naprawdę rzadko zdarza się, żeby była wypalana z troską o osobę, która będzie ją pić. Oczywiście nie musi to oznaczać, że mocna kawa nie może smakować! Jednak w celu uniknięcia rozczarowania najlepiej za każdym razem sprawdzać, skąd pochodzi kawa ziarnista.

Newsletter

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i ofertami specjalnymi