Darmowa dostawa od 159 zł

Jak zrobić idealne espresso? Przewodnik dla miłośników kawy

espresso

Idealne, aromatyczne i esencjonalne espresso? Brzmi jak marzenie, jednak możesz je spełnić we własnej kuchni. Wystarczy trochę wiedzy, dużo cierpliwości i oczywiście – dobra kawa ziarnista. Jeśli chcesz poczuć się jak prawdziwy barista, łap kilka tipów od naszych specjalistów z palarni Story Coffee Roasters!

Wybór kawy ziarnistej – fundament dobrego espresso

Marzysz o idealnej kawie? W takim razie nie możesz iść na kompromisy. To właśnie jakość ziaren decyduje o intensywnym smaku i głębokim aromacie. Zapomnij o kawie z marketu – ziarna niskiej jakości nigdy nie dadzą takiej esencji jak wysokogatunkowa kawa ziarnista z renomowanej palarni. W doskonałym espresso liczy się jakość! Najlepszym wyborem będzie świeżo palona kawa speciality.

Gdzie kupić dobrą kawę? W naszej palarni stawiamy wyłącznie na wyjątkowe ziarna, które pochodzą z najlepszych plantacji na świecie. Tylko wysokiej jakości kawa w ziarnach zapewni intensywny smak i aromat. Gwarantujemy, że zobaczysz różnicę!

Świeżość ziaren ma znaczenie

Kawa w ziarnach szybko traci swoje walory, jeśli nie jest odpowiednio przechowywana. Zalecamy spożywać ją w ciągu trzech, maksymalnie czterech tygodni od daty palenia. Jeśli chcesz, aby twoje espresso smakowało jak z najlepszej włoskiej kawiarni, wybieraj ziarna wyłącznie renomowanych palarni kaw.

Pro Tip: Sprawdź, czy Twoje ziarna mają podaną datę palenia, a nie tylko datę przydatności!

Diabeł tkwi w… mieleniu ziaren na espresso!

Idealne espresso wymaga odpowiedniego zmielenia ziaren. Nie możesz jednak zrobić tego byle jak. Jeśli zmielisz ziarna zbyt grubo, twoja kawa będzie wodnista. Jeśli zmielisz je zbyt drobno, to więcej niż pewne, że przepalisz napar i uzyskasz gorzki smak kawy.

Czy istnieje więc jakiś złoty środek na to jak zmielić kawę do espresso? Owszem. Zmielone ziarna powinny przypominać… drobny cukier. Najlepiej wykorzystać do tego młynek żarnowy ręczny lub automatyczny. Dzięki niemu będziesz mieć pełną kontrolę nad grubością mielenia.

Odpowiednie proporcje zmielonych ziaren kawy

Według klasycznej receptury, optymalna ilość kawy na espresso to 7 g świeżo zmielonych ziaren. Zawsze zachęcamy, aby eksperymentować i dostosowywać proporcje do własnych preferencji. Polecamy jednak robić to profesjonalnie, z pomocą m.in. wagi i stopera. Parzenie idealnego espresso to nie tylko zabawa, ale też sztuka korzystania z niezbędnych narzędzi.

Sztuka tampowania zmielonych ziaren kawy

Tampowanie, czyli ubijanie kawy w portafiltrze, to sztuka sama w sobie. Nie powinieneś robić tego ani za mocno, ani za lekko. Idealne dociskanie to ok. 15 kg nacisku. Jeśli będziesz konsekwentny, z czasem prawidłowe tampowanie wejdzie ci w nawyk, a każdy kolejny shot espresso będzie coraz lepszy.

Ekstrakcja, czyli jak ważny jest czas parzenia

Dobre espresso należy parzyć przez ok. 25–30 sekund. Jeśli zmniejszysz czas ekstrakcji, smak może wyjść płaski i kwaskowy. Gdy go wydłużysz, napar zrobi się gorzki. Kluczowe jest dobranie odpowiedniego ciśnienia (9 barów) i temperatury wody (ok. 94-96°C). Jeśli wciąż Ci nie wychodzi – eksperymentuj! Kto wie, może znajdziesz swój własny sposób na to jak zaparzyć najlepszą kawę.

Spróbuj różnych sposobów przygotowywania kawy

Jako profesjonalni bariści wiemy, że za pierwszym razem espresso może nie wyjść idealnie. Każdy z nas się uczy i ma prawo popełniać błędy, zwłaszcza na początku przygody z kawą. Pamiętaj, aby próbować, robić notatki, analizować smak i konsekwentnie wprowadzać poprawki.

Może zbyt drobno zmieliłeś ziarna kawy, a może powinieneś po prostu zwiększyć jej dawkę? Przyrządzania idealnego espresso nauczysz się tylko poprzez eksperymentowanie, więc nie bój się próbować!

Odpowiednia woda i ekspres mają znaczenie!

Kawa ziarnista będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli użyjesz odpowiedniej wody. Najlepiej sprawdzi się woda filtrowana, niskozmineralizowana. Twarda woda może zdominować smak kawy, z kolei zbyt miękka sprawi, że espresso będzie mdłe. Optymalnie, woda do kawy powinna mieć kwasowość na poziomie ok. 7 pH.

A co ze sprzętem? No cóż, nawet najlepsze ziarna nie uratują słabego ekspresu. Jeśli marzy Ci się espresso jak we włoskiej kawiarni, warto zainwestować w porządny ekspres do kawy. W Story Coffee Roasters nie tylko znajdziesz świeżo paloną kawę speciality, ale też dostaniesz fachową pomoc w wyborze ekspresu skrojonego pod Twoje potrzeby.

Masz ochotę na naprawdę dobrą kawę? Wpadnij do naszej palarni w Warszawie albo napisz do nas – podpowiemy, co wybrać, żeby każdy łyk był czystą przyjemnością!