Is freezing coffee beans a good idea? 

Freezing is one of the basic processes for preserving the freshness of products, and the freshness of coffee is important for its taste. 

Where did this idea come from?

Z brytyjskiego miasteczka Bath, a właściwie mieszczącego się tam uniwersytetu. Tamtejsi badacze uważają, że mieląc chłodne ziarna otrzymujemy równo zmieloną kawę, w związku z czym proces parzenia również jest równomierny. Im grubsze drobinki, tym smak i aromat „wypłukują się” dłużej.  Ziarna o temperaturze pokojowej mielone są na różnej wielkości (w swojej mikroskali) drobiny. Po przelaniu przez nie wody, otrzymujemy kwaśny aftertaste z mniejszych drobin, które zaparzają się szybciej lub  gorzki z niedoparzonych, większych drobin. Dlatego podjęto się eksperymentu, który miał wskazać jak mielić ziarna aby powstały pył miał jak najbardziej równe drobinki. Naukowcy z temperatury pokojowej zeszli do -196 °C. The experiment showed that the cooler the grains, the more evenly they can be ground. 

It will be difficult to carry out a similar experiment at home, as normal freezers reach temperatures of up to -26°C. However, it is worth testing the above-mentioned theory to any extent. 

In practice

  1. Coffee beans are porous and therefore easily absorb other aromas. By freezing coffee, we can deprive it of its own aromas in favour of other aromas from the freezer. 

  1. When coffee is roasted, its oils and essence are released, so the coffee has an aroma. By freezing coffee, we can also freeze these substances and destroy the flavour of the coffee. 

  1. If coffee was designed to be stored in this way, we'd be heading to the freezers in the shops for it 😉

Coffee retains its freshness for a certain period of time, if you have bought a quantity that you will not consume within 2-3 weeks, a one-off freeze is acceptable. However, don't expose your coffee to frequent temperature changes due to moisture, which along with excess air, excessive heat and light is the biggest enemy of our precious beans. When freezing coffee, divide it into smaller portions and place them in airtight bags or containers.