Dziękujemy za skontaktowanie się z nami. Wkrótce odezwiemy się do Ciebie
Ups, coś poszło nie tak..Spróbuj później
Skopiowano do schowka!
KOSZYK ZOSTAŁ WYPEŁNIONY PRODUKTAMI Z TWOJEGO POPRZEDNIEGO ZAMÓWIENIA
Irish Coffee to klasyczny napój kawowy, łączący w sobie gorącą aromatyczną kawę, irlandzką whiskey, cukier (najczęściej brązowy) i lekko ubitą kremową śmietankę na wierzchu. Jest znany na całym świecie jako rozgrzewająca wyrazista w smaku kawa idealna na chłodne dni lub jako deser i poobiedni przysmak. Ojczyzną irish coffee jest Irlandia, gdzie napar jest bardzo popularny w kawiarniach i pubach. Tradycja serwowania napoju rozpowszechniła się na całym świecie, również w Polsce.
Jak przygotować irish coffee
W celu przygotowania smacznej irish coffee postępuj zgodnie z poniższymi krokami:
- Podgrzej szklankę: najpierw podgrzej szklankę napełniając ją gorącą wodą, a następnie opróżniając.
- Dodaj cukier do kawy: nalej gorącą kawę do szklanki, pozostawiając trochę miejsca na górze. Dodaj brązowy cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Dodaj whiskey: wlej dobrą gatunkowo oryginalną irlandzką whiskey do kawy z cukrem i dobrze wymieszaj.
- Dodaj bitą śmietanę: Ostrożnie nałóż bitą śmietanę na powierzchnię napoju. Możesz to zrobić, przekładając śmietanę łyżką odwrotną stroną, aby delikatnie spoczęła na powierzchni kawy.
- Serwuj bezpośrednio po przygotowaniu: irish coffee najlepiej smakuje, gdy pije się gorący napój przez zimną warstwę bitej śmietany.
Irish coffee: dodatkowe wskazówki
Aby osiągnąć idealny smak kawy po irlandzku, nie powinno się mieszać bitej śmietany z resztą napoju. Pozwala to na cieszenie się różnymi smakami, które ułożone są warstwowo.
Możesz lekko posłodzić bitą śmietanę, ale w tradycyjnych przepisach pozostawia się ją niesłodzoną. Dla podniesienia walorów dekoracyjnych i smakowych naparu można posypać napój odrobiną startej gałki muszkatołowej, czekoladę w proszku, cynamon, startą skórkę pomarańczową lub kakao. Kluczowe jest zachowanie właściwych proporcji kawy, whiskey i cukru, aby uzyskać idealny balans smaku. Ważny jest też dobór gatunku cukru. Rekomendowany jest gruboziarnisty cukier demerara lub muscovado (inaczej: Barbados).
Do przygotowania irish coffee najlepiej użyć mocnej czarnej kawy, która doskonale równoważy słodycz brązowego cukru i bogaty smak irlandzkiej whiskey. Może być to na przykład klasyczne espresso, americano, kawa przygotowana metodą french press coffee lub metodą filtracji kropelkowej (tzw. drip). Jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji na temat doboru składników do kawy po irlandzku, porozmawiaj z naszymi ekspertami ze Story Coffee!
Dziękujemy za rejestrację! Na Twoją skrzynkę wysłaliśmy wiadomość z potwierdzeniem zapisu.