Kurs Barista No. 3

Dla osób:

  • bez doświadczenia chcących rozpocząć pracę w kawiarni
  • posiadających podstawowe umiejętności pracy baristy

Tego produktu nie ma na stanie i nie jest dostępny.

Kurs Barista No. 3

Jaki jest cel szkolenia?

  • kompleksowe przygotowanie do pracy w kawiarni
  • pozyskanie informacji na temat uprawy owocu kawowca – zielonego ziarna
  • nauka przygotowywania kaw czarnych metodami przelewowym, tj. drip, chemex, aeropress etc.;
  • opanowanie 3 podstawowych wzorów na kawie tj. serce, rozeta, tulipan – technika latte art
  • pozyskanie wiedzy na temat prawidłowej sprzedaży w pracy w segmencie HoReCa – techniki sprzedaży

Prowadzący

Robert Rybczyński

Vice Mistrz Polski Roasting 2018 swoją przygodę z kawą zaczął 10 lat temu w jednej z kawiarni na południu Włoch. Zarażony pasją do czarnego naparu po powrocie do Polski kontynuował pracę jako barista. aristów, jak również udziela się jako sędzia w zawodach na szczeblu krajowym. Dziś po kilku latach wie doskonale, że najlepiej spełnia się w pracy z kawą przy jej wypalaniu.

W programie m. in.

  • “droga owocu kawowca – od sadzonki, po filiżankę”
  • historia kawy
  • podstawowe informacje, kraje, regiony, terroir, gatunki, odmiany, uprawa owocu kawowca, budowa owocu kawowca, metody zbioru, metody obróbki, proces palenia
  • organizacja miejsca pracy
  • customer service
  • espresso – punkt wyjścia w pracy baristy - historia, zasada 4 M niegdyś i dziś
  • młynek – budowa, działanie, rodzaje i właściwa eksploatacja
  • ekspres do kawy – budowa, działanie, rodzaje i właściwa eksploatacja, zrozumienie procesu ekstrakcji, parametry, pod ekstrakcja, nad ekstrakcja, ocena sensoryczna, kalibracja młynka, analiza procesu ekstrakcji
  • mleko – rodzaje mleka, skład mleka, proces pienienia
  • przygotowywanie kaw mlecznych
  • latte art – freepour – serce, rozeta, tulipan, eatching – tworzenie wzorów za pomocą różnych dodatków, takich jak: latte art pen, sos czekoladowy, posypki, barwniki spożywcze etc.
  • poprawna eksploatacja sprzętu
  • metody przelewowe – alternatywne – tj. drip, chemex, aeropress, syfon etc.
  • cupping
  • parametry jakimi powinna charakteryzować się woda – TDS, pH, twardość
  • techniki sprzedaży

Kup dla siebie, dla pracowników firmy lub podaruj jako prezent

Kurs parzenia kawy to nie tylko świetna przygoda, ale też okazja do firmowej integracji. Jesteśmy elastyczni w dostosowaniu kursu do indywidualnych oczekiwań. Skontaktuj się z nami pod nr 660 123 223

Newsletter

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i ofertami specjalnymi