JELONEK – Guatemala Antigua Washed – winter coffee – Kawa ziarnista świeżo palona Story Coffee Roasters

Profil sensoryczny:

czekolada, jabłko, migdał

Rodzaj palenia:

medium

Cup score:

82+/100


  • Kwasowość
    Kwasowość: 1/5
  • Słodycz
    Słodycz: 5/5
  • Goryczka
    Goryczka: 2/5
  • Body
    Body: 4/5

Winter Coffee Jelonek Guatemala Antigua

Jelonek – Winter Coffee  – Guatemala Antigua –  Słodki, czekoladowo-marcepanowy smak, który przytuli Cię w zimowy dzień.

Jelonek – Winter Coffee to kawa, która idealnie wpisuje się w klimat zimowych dni. Ziarna pochodzą z Gwatemali, z regionu Antigua, gdzie na wysokościach ponad 1500 m n.p.m. powstaje kawa o charakterze słodkiego królewskiego marcepanu. Średnie palenie pod espresso sprawia, że każdy łyk jest pełen ciepłych, deserowych nut, które dodadzą smaku nawet najchłodniejszym porankom.


Dlaczego warto spróbować Jelonka – Winter Coffee?

  • Guatemala Antigua – klasyka w najlepszym wydaniu – Kawa z regionu Antigua to gwarancja wysokiej jakości. Dzięki mytej obróbce ziarna nabierają czystości smaku, a jednocześnie zachowują swoją naturalną słodycz i bogaty charakter.
  • Czekolada, migdał, jabłko – jak słodki marcepan – Jelonek to połączenie czekoladowych nut, kremowego migdału i subtelnej słodyczy jabłka, które tworzą smak niczym królewski marcepan. Świetnie komponuje się z mlekiem, ale w czystym espresso ujawnia swoją pełnię i elegancję.
  • Średnie palenie pod espresso – idealne na zimę – Zimą kawa ma rozgrzewać i dostarczać solidnej porcji smaku, a Jelonek doskonale spełnia to zadanie. Średnie palenie pod espresso daje gładki, zbalansowany profil, który idealnie współgra z deserowymi nutami tej kawy.

Dla kogo jest ta kawa?

Jelonek – Winter Coffee to kawa dla tych, którzy cenią przytulne, słodkie smaki w espresso i lubią celebrować chwilę z filiżanką czegoś wyjątkowego. Jeśli zimą szukasz ciepła i nut, które przypominają marcepan i gorącą czekoladę, Jelonek będzie idealnym kompanem na chłodne dni.


Odkryj zimowy smak Gwatemali w każdej filiżance i daj się przytulić aromatowi czekolady, migdałów i słodkiego jabłka.

Zaparz tak jak lubisz

Dla tej kawy polecane są poniższe metody.

Ekspres
ciśnieniowy
Kawiarka
Frenchpress

Gwatemala

Poznaj pochodzenie doskonałej kawy

W Gwatemali kawę pija się kilka razy dziennie, a, co ciekawe, jej smak znają również małe dzieci. Tradycyjna kawa z tego regionu Ameryki Środkowej to przede wszystkim Arabica o zróżnicowanym smaku, charakterystycznym dla poszczególnych regionów, z owocowo-słodkimi akcentami.

Każda kawa którą wypalamy jest wyjątkowa i ma swoją historię, tak jak ludzie którzy za tym stoją. Dlatego do każdego ziarna podchodzimy z ogromnym szacunkiem podczas palenia i podkreślamy to co ma do zaoferowania.

Newsletter

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i ofertami specjalnymi