Kenya Rungeto Kii – Kawa Ziarnista Świeżo Palona Story Coffee Roasters

Profil smakowy:

czarna porzeczka, żurawina, czarna herbata, grejpfru

 

Rodzaj palenia:

light

Cup score:

87

Data palenia:

16/09/2024



KENYA IS BAAACK <3

Kenya Rungeto Kii – Ziarna pełne historii i jakości

Nasza najnowsza Keniuszka  pochodzi z serca Kirinyaga – regionu, gdzie żyzne, gliniaste gleby i idealne warunki klimatyczne tworzą idealne środowisko do uprawy kawowców.

Na wysokości 1600-1800 m n.p.m. dojrzewają jedne z najlepszych kenijskich odmian: SL28 i SL34.

Region Kirinyaga to niezwykłe miejsce u podnóży góry Kenia, gdzie obfite opady, umiarkowane temperatury oraz gliniaste gleby wspierają rozwój kaw najwyższej jakości. To obszar o długiej tradycji upraw kawowców, a fabryka Kiangoi, działająca od 1997 roku, zachowuje te tradycje, łącząc je z nowoczesnym podejściem do produkcji. Każda partia jest starannie przetwarzana metodą Fully Washed, a proces fermentacji i suszenia na stołach (8-14 dni) podkreśla klarowność i złożoność smaku.

Stacja Kii, będąca częścią Rungeto FCS, powstała po likwidacji słynnej kooperatywy Ngiriama, w której trzy fabryki – Karimikui, Kii i Kiangoi – połączyły siły, by kontynuować produkcję wyjątkowych kaw.

Od tego czasu fabryka znana jest z wyjątkowej dbałości o środowisko, co my – jako rodzina STORY bardzo szanujemy i cenimy!

Woda wykorzystywana do przetwarzania jest ponownie używana, a w kanałach myjących i zbiornikach fermentacyjnych zainstalowano nowoczesne płytki, by maksymalnie zoptymalizować procesy!


Zamów już teraz i odkryj kawę z serca Kenii, gdzie tradycja i nowoczesność łączą się, tworząc napój o wyjątkowym smaku i złożoności. <3

 

Obróbka:

Myta

Odmiana botaniczna:

SL28, SL34, Batian

Region:

Kirinyaga

Wysokość uprawy

1600-1800

Zaparz tak jak lubisz

Dla tej kawy polecane są poniższe metody.

Drip
AeroPress
Ekspres
przelewowy
Chemex

Poznaj pochodzenie doskonałej kawy

Witamy w afrykańskiej opowieści o jednej z najlepszych kaw na świecie. Kenijska kawa swoją opinię zawdzięcza unikalnej formie uprawy. Kawowce rosną tam na wulkanicznej glebie, w górskim klimacie obfitym w opady deszczu. Kawa z Kenii ma bogaty, zbilansowany smak o winnej nucie.

Każda kawa którą wypalamy jest wyjątkowa i ma swoją historię, tak jak ludzie którzy za tym stoją. Dlatego do każdego ziarna podchodzimy z ogromnym szacunkiem podczas palenia i podkreślamy to co ma do zaoferowania.

Newsletter

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i ofertami specjalnymi