Dziękujemy za skontaktowanie się z nami. Wkrótce odezwiemy się do Ciebie

Ups, coś poszło nie tak..Spróbuj później

Skopiowano do schowka!

KOSZYK ZOSTAŁ WYPEŁNIONY PRODUKTAMI Z TWOJEGO POPRZEDNIEGO ZAMÓWIENIA

Czarna latte – viralowa kawa podbija kawiarnie! Palarnia kawy w Warszawie opowiada

Czarna latte, znana również jako charcoal latte, cieszy się w Internecie ogromną popularnością. Ostatnio trafić można na nią na niemal wszystkich mediach społecznościowych. Palarnia kawy w Warszawie opowiada, jak samodzielnie odtworzyć przepis na viralowy napój kawowy.

Co wiemy o czarnej latte? Palarnia kawy w Warszawie wyjaśnia

Ostatnio niemal wszędzie kawosze wrzucają do sieci filmy i zdjęcia czarnej latte. Napój zyskał na popularności dzięki nietypowemu kolorowi i rzekomym właściwościom zdrowotnym. Czarne latte to napój kawowy, który przygotowuje się dzięki dodaniu węgla aktywnego do klasycznej kawy latte. Węgiel aktywny jest substancją znaną ze swoich właściwości oczyszczających i detoksykujących. To forma węgla, którą przetworzono tak, aby miała dużą powierzchnią. Dzięki niej węgiel aktywny absorbować może różne substancje chemiczne.

Jak wspomina palarnia kawy w Warszawie Story Coffee, pierwsze wzmianki o wykorzystaniu węgla aktywnego w kuchni pojawiły się wiele lat temu. Jednak aktualnie substancja ta cieszy się największym powodzeniem wśród kawoszy. Właściwości oczyszczające węgla wzbudziły zainteresowanie branży wellness i zdrowia, dlatego zaczęto serwować czarną latte w różnych modnych miejscach na świecie. Nie trzeba było długo czekać, aby kawa ziarnista stała się viralem w Internecie.

Czy węgiel aktywny jest zdrowy? Jak wpływa na czarną latte?

Węgiel aktywny doceniany jest głównie za swoje właściwości detoksykujące. Porowata struktura substancji umożliwia wiązać toksyny i usuwać je z organizmu. Spożywając węgiel w małych ilościach, można wspomóc oczyszczenie organizmu z toksyn i tym samym poprawić stan zdrowia. Trzeba jednak pamiętać o tym, że węgiel aktywny ma również zdolność do wiązania niektórych składników odżywczych i leków. Jak zaleca palarnia kawy w Warszawie, lepiej więc nie stosować węgla w zbyt dużych ilościach.

Kawa ziarnista w połączeniu z węglem aktywnym może smakować naprawdę wspaniale. Czarna latte przypomina klasyczną latte. Trzeba jednak podkreślić, że węgiel jest zupełnie bezsmakowy, więc nie wpłynie znacząco na smak kawy. Dzięki głębokiemu kolorowi napój rzeczywiście wygląda bardzo efektownie, przez co pełni funkcję idealnego obiektu do zdjęć. Nic dziwnego, że czarna latte tak chętnie udostępniana jest w mediach społecznościowych. Dla niektórych kawa z czarnym węglem stała się wręcz symbolem nowoczesnego i jednocześnie zdrowego stylu życia.

Mimo licznych zalet nie w każdym czarna latte budzi pozytywne skojarzenia. Niektórzy dietetycy i lekarze ostrzegają przed spożywaniem węgla aktywnego, zwłaszcza w nadmiernej ilości. Może on bowiem zaburzać wchłanianie cennych składników odżywczych lub prowadzić do problemów z układem trawiennym. Lepiej więc pić czarną latte wyłącznie okazjonalnie, a nie na co dzień.

Czarna kawa ziarnista latte – jak zrobić w domu?

Przygotowanie czarnej latte wbrew pozorom jest bardzo proste. Najpierw należy zaopatrzyć się w składniki, takie jak:

  • ok. 30 ml espresso
  • 1 łyżeczka węgla aktywnego w proszku
  • 200 ml mleka (może być również roślinne)
  • syrop waniliowy, miód lub inny słodzik (opcjonalnie)

1. Najpierw przygotuj espresso z ulubionej kawy ziarnistej z pomocą ekspresu do kawy lub innego urządzenia do zaparzania. Użyj 30 ml świeżo zaparzonej kawy.

2. Podgrzej mleko do temperatury ok. 65 st. C. Używasz mleka roślinnego? Upewnij się, że możesz je łatwo spienić.

3. Spień mleko tak, żeby było płynne, aby można było z łatwością wlać je do espresso.

4. Wymieszaj łyżeczkę węgla aktywnego w proszku z ciepłą wodą. W ten sposób powstać powinna jednolita pasta – koniecznie bez grudek.

5. Wlej shot espresso do kubka lub szklanki, po czym dodaj pastę z węglem aktywnym. Zmieszaj, aż kawa zrobi się czarna.

6. Wlej spienione mleko do kubka lub szklanki z kawą, tworząc warstwy jak w klasycznym latte. Jeśli chcesz połączyć składniki, delikatnie zmieszaj całość.

7. Możesz opcjonalnie dodać do kawy np. miód lub syrop waniliowy. Czarna latte wybornie smakuje również z cynamonem lub kakao w formie dekoracji.

Viralową kawę podawaj od razu, ponieważ najlepiej smakuje na ciepło. Jak zaleca palarnia kawy w Warszawie Story Coffee, upewnij się jednak, że używasz węgla aktywnego przeznaczonego do spożycia. Niektóre rodzaje tej substancji (np. stosowane w filtrach wodnych) nie nadają się bowiem do konsumpcji.

Newsletter

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i ofertami specjalnymi