Lato jest wyjątkowym czasem w roku, gdy chętnie sięgamy po chłodne napoje. Nie inaczej jest z kawą. Właśnie w letnie dni z przyjemnością sączymy zimną kawę, np. Cold Brew lub Iced Coffee. Sprawdź, która kawa na zimno będzie łatwa do przygotowania na zimno. Bo kto powiedział, że kawa ziarnista musi być wypijana wyłącznie gorąca?
Cold Brew
Klasyczna kawa ziarnista na zimno to Cold Brew. To nic innego jak kawa przez długi czas parzona na zimno. Stosując taką metodę, można uzyskać jej delikatny smak, w którym nie ma goryczy towarzyszącej kawom parzonym na gorąco. Do przygotowania Cold Brew będziesz potrzebować następujących produktów:
Najpierw wsyp kawę do dużego dzbanka lub słoika. Następnie zalej ją wodą i porządnie wymieszaj. Zakryj naczynie i włóż do lodówki najlepiej na całą dobę. Po tym czasie przecedź kawę przez gazę lub specjalny filtr do kawy. Cold Brew podawaj na lodzie. Możesz też dodać do napoju mleko, cukier lub dowolny syrop smakowy.
Iced Coffee
To szybka w przygotowaniu, orzeźwiająca kawa na lato. Najpierw parzy się ją na gorąco, a dopiero później schładza i podaje na lodzie. Aby przygotować Iced Coffee, musisz zaopatrzyć się w składniki, takie jak:
- Kawa ziarnista świeżo zaparzona i gorąca: 1 filiżanka
- Kostki lodu
- Mleko lub syrop smakowy (opcjonalnie)
Najpierw zaparz ulubioną kawę ziarnistą, po czym wypełnij szklankę kostkami lodu. Zalej całość zaparzoną, gorącą filiżanką kawy. Dodaj mleko (może być zarówno krowie, jak i roślinne) lub syrop smakowy. Delikatnie wymieszaj i podawaj Iced Coffee od razu po przygotowaniu.
Affogato
W zasadzie nie jest to w pełni kawa, a deser kawowy. Mamy tu bowiem połączenie gorącej kawy espresso z lodami waniliowymi. Wyważone połączenie ciepłej kawy z zimnymi lodami sprawia, że propozycja jest wręcz idealna na letnie popołudnie. Do przygotowania Affogato potrzebujesz produktów, takich jak:
- Kawa ziarnista świeżo zaparzona: 1 filiżanka
- Lody waniliowe: 1 gałka
Przygotowanie kawy na lato jest bardzo proste. Najpierw włóż gałkę lodów waniliowych do niewielkiej szklanki. Następnie zaparz klasyczne espresso i polej nią lody. Kawa błyskawicznie się schłodzi, a deser zacznie rozpuszczać. Affogato to zdecydowanie jedna z najlepszych kawowych propozycji w letnie dni.
Frappe
Kawa na zimno znana z Grecji, która cieszy się popularnością w upalne lato. W zasadzie jest to napój kawowy z dodatkiem mleka, lodu i cukru. Aby dobrze smakował, należy go porządnie wymieszać. Powinien uzyskać możliwie kremową konsystencję. Do przyrządzenia pysznej Frappé potrzebne są następujące produkty:
- Kawa rozpuszczalna: 2 łyżeczki
- Zimna woda: ½ szklanki
- Cukier do smaku
- Lód
- Mleko (krowie lub roślinne)
Wsyp kawę rozpuszczalną z cukrem do wysokiej szklanki. Dodaj nieco zimnej wody i dobrze wymieszaj – możesz to zrobić z pomocą shakera lub miksera. Dodaj lód i resztę wody. Wlej mleko w dowolnej ilości, po czym dobrze wymieszaj i… gotowe.
Espresso Tonic
Jedna z najmodniejszych propozycji, jeśli chodzi o letnie kawy. Napój łączy w sobie intensywny smak espresso i orzeźwiający tonik. Aby przygotować kawę, należy zaopatrzyć się w kilka produktów, takich jak:
- Świeżo zaparzone espresso: 1 filiżanka
- Tonik: 1 szklanka
- Lód
- Cytryna lub limonka: 1 plasterek
Najpierw napełnij szklankę lodem. Następnie wlej do niej tonik. Dodaj bardzo ostrożnie espresso, aby powstały warstwy. Na koniec udekoruj kawę plasterkiem limonki lub cytryny i podawaj od razu po zrobieniu napoju. Jak widzisz, kawa ziarnista fantastycznie spisuje się nie tylko na gorąco.