Dziękujemy za skontaktowanie się z nami. Wkrótce odezwiemy się do Ciebie

Ups, coś poszło nie tak..Spróbuj później

Skopiowano do schowka!

KOSZYK ZOSTAŁ WYPEŁNIONY PRODUKTAMI Z TWOJEGO POPRZEDNIEGO ZAMÓWIENIA

Za co ludzie pokochali matcha latte? Lepsza niż klasyczna kawa ziarnista?

Matcha latte cieszy się popularnością wśród wielbicieli kawy i herbaty na całym świecie. Intensywnie zielony napój pochodzi z Japonii i jest dziś chętnie używany w różnej postaci. Ze sproszkowanej matchy przyrządzić można m.in. pyszną kawę. Sprawdź, za co ludzie pokochali matcha latte i czy jest lepsza niż klasyczna kawa ziarnista.

Historia matchy – jak się ją pije?

Matcha jest sproszkowaną zieloną herbatą wysokiej jakości, która swoje korzenie ma w Japonii. Pochodzi z liści krzewu herbacianego Camellia sinensis. Liście te są specjalnie uprawiane, zbierane, a następnie mielone na drobny proszek. Proces rozpoczyna się na kilka tygodni przed zbiorami, kiedy krzewy są przykrywane, aby zasłonić je przed bezpośrednim działaniem promieni słońca. Dzięki temu liście produkują więcej chlorofilu, a matcha nabiera charakterystycznego zielonego koloru i niepowtarzalnego smaku.

Nowoczesną interpretacją spożywania matchy jest matcha latte. To napój, który zyskuje na coraz większej popularności, zwłaszcza w okresie letnim. Nie tylko smakuje wybornie, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Matcha latte powstaje poprzez zmieszanie proszku matcha z mlekiem – może być zarówno krowie, jak i roślinne. Następnie napój delikatnie się podgrzewa. Klasyczną matchę pije się z samą wodą. Matcha latte ma od niej łagodniejszy i bardziej kremowy smak, który pasuje większej ilości ludzi.

Za co ludzie pokochali matcha latte?

Dla niektórych matcha latte jest znaczne lepsza niż kawa ziarnista. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu i miłośnicy klasycznej kawy mogą tu długo polemizować. Jednak nie da się ukryć, że matcha latte ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest bogata w antyoksydanty, zwłaszcza katechiny umożliwiające zwalczać wolne rodniki w organizmie. Poza tym zawiera L-teaninę, która działa rozluźniająco i odprężająco, redukując stres. Matcha latte wspomaga metabolizm, co uławia zachować prawidłową wagę. Za co jeszcze ludzie polubili ten napój?

  • Matcha zawiera mniej kofeiny niż klasyczna kawa ziarnista, dlatego jest łagodniejsza – zwłaszcza dla ludzi wrażliwych na kofeinę. W matchy kofeina uwalniana jest stopniowo, wiec nie doprowadza do skoków i spadków energii.
  • Zielony kolor matcha latte i kremowa konsystencja czynią z niej nie tylko zwykły napój, ale prawdziwy deser. Estetyczne wykonanie przyciąga wzrok, stąd też wiele zdjęć i filmików z napojem na mediach społecznościowych. Oczywiście z tradycyjnej kawy palonej również można zrobić latte art. Jednak zielony kolor zdecydowanie mocniej przyciąga uwagę.
  • Matcha latte, podobnie jak tradycyjną kawę, można przygotować na kilka sposobów. Dzięki temu jej smak dopasować można do swoich upodobań. Szerokie możliwości eksperymentowania sprawiają, że matcha latte pokochał cały świat.

Czy matcha latte jest lepsza niż klasyczna kawa ziarnista?

Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb zdrowotnych. Dla wielbicieli nowoczesnych rozwiązań matcha latte może być najlepszym napojem kofeinowym. Z kolei miłośnicy klasyki nie wyobrażają sobie, żeby pić coś innego niż kawa ziarnista. Bez wątpienia oba napoje mają swoje walory, zwłaszcza unikalne korzyści zdrowotne, smak czy ilość kofeiny. Czy matcha latte jest zatem lepsza od ziarnistej? Palarnia kawy w Warszawie Story Coffee wyjaśnia:

  • Korzyści zdrowotne – oba napoje wyróżniają się unikalnymi korzyściami zdrowotnymi. Kawa bogata jest w antyoksydanty. Może też wspomagać funkcje kognitywne lub obniżać ryzyko niektórych chorób. Matcha zawiera z kolei wspomniane już katechiny oraz L-teaniny, które wspomagają skupienie i relaksację.
  • Kofeina tradycyjna kawa zawiera więcej kofeiny niż matcha, co dla niektórych może być dużą zaletą, a dla innych wadą. Jeśli potrzebujesz zastrzyku energii, lepszym pomysłem będzie kawa ziarnista. Matcha latte znacznie łagodniej uwalnia kofeinę.
  • Smak – to kwestia mocno osobista. Klasyczna kawa mielona lub ziarnista oferują mnóstwo smaków i aromatów w zależności od metody parzenia i pochodzenia ziarna. Matcha jest dość specyficzna, bo bardziej roślinna i nieco gorzka w smaku. W połączeniu z mlekiem staje się jednak kremowa i delikatna.

Czy matcha latte jest więc lepsza od ziarnistej? Wszystko zależy od tego, jakie są nasze własne preferencje i potrzeby. Klasyczna kawa ziarnista to intensywniejszy smak i błyskawiczny zastrzyk energii. Z kolei matcha latte zapewnia łagodniejsze pobudzenie i dodatkowe korzyści zdrowotne. Oba napoje mają unikalne zalety i mogą stać się znakomitym dodatkiem do codziennej diety. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem kawy, czy herbaty, warto spróbować obu napojów i zdecydować, który jest lepszy.

Newsletter

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i ofertami specjalnymi