Dziękujemy za skontaktowanie się z nami. Wkrótce odezwiemy się do Ciebie
Ups, coś poszło nie tak..Spróbuj później
Skopiowano do schowka!
KOSZYK ZOSTAŁ WYPEŁNIONY PRODUKTAMI Z TWOJEGO POPRZEDNIEGO ZAMÓWIENIA
Grecka kawa mrożona frappé to napój, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jest orzeźwiająca i pobudzająca – idealna na gorące letnie dni. Warto na czas wakacji zastąpić nią klasyczne espresso czy caffe latte. Jako palarnia kawy w Warszawie podpowiadamy, jak zrobić frappé i zaskoczyć najbliższych.
Skąd wziął się fenomen frappe?
Kawa mrożona frappé powstała przez zupełny przypadek. Podczas Międzynarodowych Targów w Salonikach w 1957 roku jeden z pracowników firmy Nestlé, Dimitrios Vakondios, nie mógł znaleźć gorącej wody, aby przygotować swoją ulubioną kawę instant. W związku z tym wymieszał kawę z zimną wodą i lodem w shakerze, tworząc napój, który stał się hitem w Grecji. Później jego popularność rozszerzyła się na całą Europę, a następnie kawę mrożoną poznał cały świat.
Podstawowym składnikiem frappé jest oczywiście wysokiej jakości kawa, najlepiej ziarnista. To od niej w dużej mierze zależeć będzie finalny smak greckiego napoju. Jako palarnia kawy w Warszawie podpowiadamy, że dzięki wysokiej jakości ziarnom oraz profesjonalnemu podejściu do palenia kawy można dziś mieć w domu wyselekcjonowane kawy, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy tego napoju. Sięgając po kawę z palarni, mamy pewność, że otrzymujemy produkt dopasowany do potrzeb i wymagań, który jest przygotowany z pasją i dbałością o każdy szczegół.
Palarnia kawy w Warszawie: przepis na mrożoną kawę frappe
Przepis kawę mrożoną frappé nie należy do trudnych. Do zrobienia słynnego napoju należy przygotować kilka składników:
- 1 filiżankę zaparzonej kawy espresso
- 50 ml zimnej wody
- mleko (krowie lub roślinne)
- 1-2 łyżeczki cukru (do smaku)
- kostki lodu
1. Najpierw wlej do shakera kawę. Dodaj cukier i wlej 50 ml zimnej wody.
2. Zamknij shaker i energicznie wstrząsaj nim przez ok. 30 sekund, aż powstanie gęsta pianka.
3. Włóż kilka kostek lodu do wysokiej szklanki. Następnie przelej do niej kawę z pianką.
4. Dodaj do napoju mleko (według uznania), a na koniec dopełnij zimną wodą.
5. Kawę serwuj z długą łyżeczką lub słomką.
Frappé przygotowywać można na wiele sposobów, dostosowując napój do własnych upodobań. Możesz przyrządzić kawę mrożoną bez mleka, z mlekiem skondensowanym, z syropem smakowym do kawy albo z lodami. Jako palarnia kawy w Warszawie podpowiadamy, że dodanie lodów waniliowych do kawy mrożonej jest znakomitym sposobem na uzyskanie jeszcze bardziej orzeźwiającego napoju – takiego, który stanie się idealnym deserem na lato.
Warto pamiętać o tym, że…
Kluczem do uzyskania idealnej frappé jest spienianie kawy, które nadaje jej odpowiednią konsystencję i smak. To właśnie pianka jest jednym z sekretów popularności greckiej mrożonej kawy. Musi być gęsta i trwała – najlepsza utrzymuje się nawet przez godzinę. Dzięki piance napój jest atrakcyjny wizualnie i długo utrzymuje konsystencję. Mimo że Grecy najchętniej przyrządzają napój z kawy instant, zdecydowanie zdrowszym i smaczniejszym pomysłem będzie zrobienie jej na bazie espresso. Dziś na całym świecie dostosowuje się ją nie tylko pod preferencje, ale też lokalne smaki i tradycje.
Warto pamiętać o tym, że frappé to nie tylko orzeźwiający i smaczny napój. To ważny kawałek greckiej kultury i historii, który zdobył uznanie na całym świecie. Prostota przygotowywania i nieograniczone możliwości modyfikacji sprawiają, że mrożona kawa frappé z pewnością nie przestanie cieszyć się popularnością przez wiele kolejnych lat. Aby przyrządzić ją w domu, warto skorzystać z wysokiej jakości kawy ziarnistej . Dzięki niej frappé będzie smakować wyjątkowo i niepowtarzalnie.
Dziękujemy za rejestrację! Na Twoją skrzynkę wysłaliśmy wiadomość z potwierdzeniem zapisu.