Dziękujemy za skontaktowanie się z nami. Wkrótce odezwiemy się do Ciebie

Ups, coś poszło nie tak..Spróbuj później

Skopiowano do schowka!

KOSZYK ZOSTAŁ WYPEŁNIONY PRODUKTAMI Z TWOJEGO POPRZEDNIEGO ZAMÓWIENIA

Jak zrobić grecką kawę mrożoną frappe? Palarnia kawy w Warszawie prezentuje

Grecka kawa mrożona frappé to napój, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jest orzeźwiająca i pobudzająca – idealna na gorące letnie dni. Warto na czas wakacji zastąpić nią klasyczne espresso czy caffe latte. Jako palarnia kawy w Warszawie podpowiadamy, jak zrobić frappé i zaskoczyć najbliższych.

Skąd wziął się fenomen frappe?

Kawa mrożona frappé powstała przez zupełny przypadek. Podczas Międzynarodowych Targów w Salonikach w 1957 roku jeden z pracowników firmy Nestlé, Dimitrios Vakondios, nie mógł znaleźć gorącej wody, aby przygotować swoją ulubioną kawę instant. W związku z tym wymieszał kawę z zimną wodą i lodem w shakerze, tworząc napój, który stał się hitem w Grecji. Później jego popularność rozszerzyła się na całą Europę, a następnie kawę mrożoną poznał cały świat. Podstawowym składnikiem frappé jest oczywiście wysokiej jakości kawa, najlepiej ziarnista. To od niej w dużej mierze zależeć będzie finalny smak greckiego napoju. Jako palarnia kawy w Warszawie podpowiadamy, że dzięki wysokiej jakości ziarnom oraz profesjonalnemu podejściu do palenia kawy można dziś mieć w domu wyselekcjonowane kawy, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy tego napoju. Sięgając po kawę z palarni, mamy pewność, że otrzymujemy produkt dopasowany do potrzeb i wymagań, który jest przygotowany z pasją i dbałością o każdy szczegół.

Palarnia kawy w Warszawie: przepis na mrożoną kawę frappe

Przepis kawę mrożoną frappé nie należy do trudnych. Do zrobienia słynnego napoju należy przygotować kilka składników:
  • 1 filiżankę zaparzonej kawy espresso
  • 50 ml zimnej wody
  • mleko (krowie lub roślinne)
  • 1-2 łyżeczki cukru (do smaku)
  • kostki lodu
1. Najpierw wlej do shakera kawę. Dodaj cukier i wlej 50 ml zimnej wody. 2. Zamknij shaker i energicznie wstrząsaj nim przez ok. 30 sekund, aż powstanie gęsta pianka. 3. Włóż kilka kostek lodu do wysokiej szklanki. Następnie przelej do niej kawę z pianką. 4. Dodaj do napoju mleko (według uznania), a na koniec dopełnij zimną wodą. 5. Kawę serwuj z długą łyżeczką lub słomką. Frappé przygotowywać można na wiele sposobów, dostosowując napój do własnych upodobań. Możesz przyrządzić kawę mrożoną bez mleka, z mlekiem skondensowanym, z syropem smakowym do kawy albo z lodami. Jako palarnia kawy w Warszawie podpowiadamy, że dodanie lodów waniliowych do kawy mrożonej jest znakomitym sposobem na uzyskanie jeszcze bardziej orzeźwiającego napoju – takiego, który stanie się idealnym deserem na lato.

Warto pamiętać o tym, że…

Kluczem do uzyskania idealnej frappé jest spienianie kawy, które nadaje jej odpowiednią konsystencję i smak. To właśnie pianka jest jednym z sekretów popularności greckiej mrożonej kawy. Musi być gęsta i trwała – najlepsza utrzymuje się nawet przez godzinę. Dzięki piance napój jest atrakcyjny wizualnie i długo utrzymuje konsystencję. Mimo że Grecy najchętniej przyrządzają napój z kawy instant, zdecydowanie zdrowszym i smaczniejszym pomysłem będzie zrobienie jej na bazie espresso. Dziś na całym świecie dostosowuje się ją nie tylko pod preferencje, ale też lokalne smaki i tradycje. Warto pamiętać o tym, że frappé to nie tylko orzeźwiający i smaczny napój. To ważny kawałek greckiej kultury i historii, który zdobył uznanie na całym świecie. Prostota przygotowywania i nieograniczone możliwości modyfikacji sprawiają, że mrożona kawa frappé z pewnością nie przestanie cieszyć się popularnością przez wiele kolejnych lat. Aby przyrządzić ją w domu, warto skorzystać z wysokiej jakości kawy ziarnistej . Dzięki niej frappé będzie smakować wyjątkowo i niepowtarzalnie. 

Newsletter

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i ofertami specjalnymi