French Press to proste urządzenie służące do parzenia kawy. Dzięki niemu można odkryć sztukę jej przyrządzania na nowo. Kawa ziarnista przygotowana z praski francuskiej smakuje wybornie. Urządzenie pozwala stworzyć doskonały napój niczym z kawiarni w swoim własnym mieszkaniu. Sprawdź, jak wydobyć pełnię smaku kawy z praski francuskiej.
Skąd wziął się French Press?
Henri-Otto Mayer i Jacques-Victor Delforge to dwaj Francuzi, którzy w 1852 roku stworzyli prekursor francuskiej prasy. Początkowo był nim dopasowany do pręta metalowy ekran – wciskało się go do garnka z kawą i gorącą wodą. Ponad 70 lat później Marcel-Pierre Paquet dit Jolbert złożył kolejny patent, dzięki któremu w kolejnych latach można było modyfikować prasę. W ten sposób doszła m.in. sprężyna do uszczelnienia filtra. W latach 70. XX wieku popularność urządzenia wzrosła dzięki różnym filmom, m.in. „The Ipcress File”. Dziś praska francuska złożona jest z cylindrycznej ziemny z filtrem ze stali nierdzewnej lub nylonowym filtrem siatkowym. Narzędzie jest bardzo proste, ale skuteczne. Dzięki niemu można zachować wspaniały smak i aromat ulubionej kawy.
Działanie French Pressa jest bardzo proste i nie wymaga wielkiej wiedzy. Kawa ziarnista przyrządzona z pomocą urządzenia to napój, który posmakuje każdemu wielbicielowi tego napoju. Działanie praski francuskiej sprowadza się do zaparzenia kawy, a później odseparowania jej tłokiem z sitkiem od fusów. Można tego dokonać w zaledwie 10 minut. Jeśli należysz do grupy ludzi, która pije kawę raczej w biegu, będzie to rozwiązanie dla ciebie. Budowa French Pressa również nie należy do skomplikowanych. Urządzenie składa się z metalowego lub szklanego cylindra, który wyposażony jest w tłok z sitkiem i pokrywkę. Najważniejsze, aby dopasować sitko do średnicy naczynia – w ten sposób zapewnić można mu szczelne zamknięcie. Unikaj urządzeń wykonanych ze słabej jakości materiałów. Takie mogą negatywnie wpłynąć na smak zaparzanej kawy.
Zalety i wybór idealnej praski francuskiej
Jak już wiesz, French Press to niezwykle proste urządzenie w obsłudze. Poza tym dzięki francuskiej prasce kawa wychodzi efektywna, smaczna i aromatyczna. Zanim jednak skusisz się na konkretny model, pamiętaj, że urządzenie pozwoli ci na wydobycie z kawowego napoju tego, co najlepsze. Dzięki braku filtra papierowego w kawie pozostaną naturalne olejki, co uczyni jej smak głębszym i wyrazistszym. Precyzyjna kontrola czasu parzenia pozwoli ci dopasować intensywność kawy do własnych upodobań. We French Press nie ma jednorazowych filtrów, więc z punktu widzenia ekologii urządzenie będzie świetnym wyborem. Poza tym łatwo utrzymać je w czystości, gdyż konstrukcja praski francuskiej jest mało skomplikowana.
Jak wybrać idealny French Press, aby kawa ziarnista smakowała najlepiej? Kluczowa jest wielkość. Mniejsze modele przeznaczone są dla singli, natomiast większe dla rodzin. Podczas wyboru zwróć uwagę na dodatkowe funkcje, które do gustu przypaść mogą zwłaszcza prawdziwym kawoszom. Pamiętaj o termoizolacyjności – może być przydatna, jeśli pragniesz, aby kawa dłużej pozostała gorąca. Ciepło dodatkowo izolują podwójne ścianki albo specjalne pokrywki urządzenia. Pomyśl, które funkcje będą dla ciebie najistotniejsze oraz zastanów się, czy na pewno warto inwestować w drogi model z wieloma funkcjami. Musisz mieć pewność, że będą ci potrzebne.
Kawa ziarnista z French Pressa – jak zaparzyć idealną?
Kawa ziarnista z praski francuskiej smakuje wybornie, pod warunkiem że potrafisz ją przygotować. Najważniejszy jest dobór ziaren – możesz je znaleźć w sklepie z kawą Story Coffee. Kluczem do przygotowania idealnego napoju kawowego są też odpowiednie proporcje, czas parzenia i temperatura wody. Gdy uda ci się opanować technikę dopasowaną do swoich wymagań, na pewno przyrządzisz smaczny napój kawowy. Aby zaparzyć idealną kawę, postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
1. Rozłóż French Press na dwie części. Wlej gorącą wodę do dzbanka, żeby go ogrzać.
2. Przemiel grubo ziarna w proporcji 6 g / 100 ml wody. Przemielone ziarna powinny przypominać gruboziarnistą sól.
3. Wylej wodę i wsyp ziarna do ogrzanej praski francuskiej.
4. Włącz stoper. Zalej kawę wodą (temp ok. 90 st. C), aby ziarna się zmoczyły.
5. Po upływie 30 s dolej resztę wody i zamieszaj całość łyżeczką.
6. Poczekaj, aż stoper wskaże 3:30, następnie włóż do dzbanka troczek.
7. Wolnym ruchem opuść tłoczek po upływie 4 minuty, oddzielając w ten sposób ziarno.
8. Do czystego dzbanuszka przelej napar kawowy. Możesz również wlać go bezpośrednio do filiżanki lub kubka.
Kawa ziarnista przyrządzona w ten sposób smakuje wybornie. Zmielenie ziaren kawy tuż przed zaparzeniem wpłynie na wspaniały smak i aromat napoju kawowego. Użycie świeżo zmielonych ziaren we French Press umożliwia uwolnienie olejków eterycznych, które odpowiedzialne są za głęboki aromat kawy. Pamiętaj o tym, jeśli chcesz wydobyć z ziaren to, co najlepsze.