Dziękujemy za skontaktowanie się z nami. Wkrótce odezwiemy się do Ciebie

Ups, coś poszło nie tak..Spróbuj później

Skopiowano do schowka!

KOSZYK ZOSTAŁ WYPEŁNIONY PRODUKTAMI Z TWOJEGO POPRZEDNIEGO ZAMÓWIENIA

Kawa ziarnista na lato – zrób sam lemon cold brew!

Lubisz pić zimną kawę ziarnistą latem? To wspaniały sposób na zebranie energii i jednocześnie przyjemne orzeźwienie. Jedną z najpyszniejszych kaw w upalne dni jest lemon cold brew. Jak przygotować mrożoną kawę z delikatnym cytrynowym smakiem? Jakie jeszcze napoje kawowe z cytryną warto serwować latem? Przeczytaj.  

Palarnia kawy w Warszawie proponuje: przepis na cytrynowe cold brew

Cold brew jest kawą macerowaną przez kilka godzin w zimnej wodzie. Cytrynowe cold brew to z kolei propozycja dla każdego, kto potrzebuje czegoś więcej niż klasyczna kawa – zwłaszcza w upalne dni. Lekka kwasowość cytrusów i subtelny, słodki posmak sprawią, że kawa cold brew będzie nie tylko pobudzającym, ale wyjątkowo smacznym oraz orzeźwiającym napojem. Kawa ziarnista z lemoniadą to idealna kompozycja na lato dla wszystkich, którzy cenią oryginalne i niebanalne rozwiązania, jeśli chodzi o napoje kawowe. Cold lemon brew doda energii w gorący dzień i dostarczy wiele przyjemności. Jak zrobić lemon cold brew? Palarnia kawy w Warszawie Story Coffee podpowiada, że najpierw należy przyszykować wszystkie niezbędne składniki, takie jak:
  • 400 ml cold brew (trzeba zrobić tę kawę odpowiednio wcześniej)
  • 475 ml wody
  • 70 g cukru
  • sok wyciśnięty z dużej cytryny
  • plasterki cytryny
  • kostki lodu
W małym rondelku należy umieścić cytrynę i cukier, a następnie delikatnie podgrzać składniki do rozpuszczenia cukru. Dodajemy zimną wodę, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Wsypujemy lód do wysokich szklanek, po czym wlewamy cytrynową lemoniadę i dopełniamy domowym cold brew. Przekonaj się, jak fantastycznym napojem na lato może być taka kawa.  

Espresso z cytryną, czyli letnia kawa ziarnista

Czy kiedykolwiek słyszałeś o kawie zwanej mazagran? Mazagran najpopularniejsza jest w Algierii, skąd zresztą się wywodzi, ale też w Hiszpanii, Portugalii i Austrii. Mazagran często pije się z mocnym alkoholem w formie chłodzonego napoju kawowego. Tymczasem w podstawowej wersji na co dzień można pić ją saute, bez dodatku wysokoprocentowych trunków. Wystarczy kawa ziarnista z domieszką soku z limonki lub cytryny oraz kostkami lodu. Aby przyrządzić mazagran, połącz schłodzone espresso (może być też podwójne espresso, jeśli wolisz mocniejszą kawę) z sokiem wyciśniętym z jednej małej cytryny. Kwaśność należy dostosować do swoich kubków smakowych. Dodaj 3 lub 4 kostki lody i ciesz się orzeźwiającym napojem. Równie ciekawą opcją będzie zaparzenie kawy w ekspresie i dodanie cukru trzcinowego. Napój kawowy należy wymieszać i odstawić do wystudzenia na minimum godzinę. Następnie dodajemy 5 łyżeczek soku z limonki i pokruszony lód. Całość mieszamy w shakerze i przelewamy do ulubionych szklanek. Kawa będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca, gdy ozdobimy ją listkami mięty i plasterkami limonki.  

Dlaczego warto pić kawę z cytryną nie tylko latem?

Kawa z cytryną jest pysznym napojem, którego picie może przynieść wiele pozytywnych korzyści organizmowi. Niektóre badania sugerują, że połączenie kawy ziarnistej z sokiem cytrynowym może pozytywnie wpływać m.in. na wygląd cery. W ziarnach kawy znajduje się też rodzaj białka CGA, które ma poprawiać przepływ krwi i nawilżać skórę. Z kolei witamina C obecna w cytrusach doskonale stymuluje produkcję kolagenu – białka zmniejszającego uszkodzenia skóry przez wolne rodniki. Niektóre hipotezy mówią, że kawa z cytryną może zmniejszać ból głowy. Kofeina ma działanie zwężające naczynia krwionośne, a to – jak sugeruje wiele badań – łagodzi dolegliwości bólowe. Są też jednak naukowcy, którzy upierają się, że kawa i owoce cytrusowe doprowadzają do bólów głowy. Z pewnością nie ma jednak twardych dowodów wskazujących na to, że połączenie kawy z cytryną szkodliwie działa na nasz organizm. Mimo to nie zaleca się wypijania kawy codziennie w niebotycznych ilościach, głównie ze względu na obecność kofeiny – należy kontrolować jej dzienne spożycie. Pamiętaj, że kawa z cytryną ma przede wszystkim orzeźwić i dostarczyć niesamowitych doznań smakowych. Jak podpowiada palarnia kawy w Warszawie, aby wydobyć jej smak, przyda się dobrej jakości kawa ziarnista. Aromatyczne i świeżo palone ziarna kawy znajdziesz w naszym sklepie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i ofertami specjalnymi