Imagine if the coffee you start each new day with had to travel a really long way before it ended up in your favourite cup.
Najpierw drzewka kawowca powoli, powoli dojrzewały i rosły, by wydać plony w postaci… dwóch wyjątkowych ziarenek kawy. Żebyś mógł sobie to lepiej zobrazować to dopowiemy, że aby wydobyć ok 15 kg ziarenek kawy, trzeba zebrać aż do 100 kg owoców kawowca.
Po odpowiedniej obróbce, ziarna kawy wyruszają w świat, przechodzą przez skomplikowane egzaminy i specjalny proces palenia. To ten momenty, w którym trafiają pod opiekę Roberta. A wszystko po to, żeby na samym końcu dostać się już do rąk, które je zaparzą – czyli do Twoich, albo do Wojtka, jeśli siorbiesz kawę w Story Coffe. No i to tak w skrócie opis kawy speciality.
And now from the beginning... skąd wzięła się kawa specielity?
Sformułowanie speciality coffee, ukuła w 1974r. Erna Knutsen. Użyła go, żeby opisać ziarna kawy o najbogatszym, wyjątkowym i najlepszym smaku, które wytwarza się w specjalnym mikroklimacie.
Mówiąc najprościej – kawa speciality to kawa, w której liczy się jakość. Przez cały proces jej powstawania, na wszystkich etapach, przywiązuje się wagę nie do tego, aby było jej jak najwięcej, tylko aby była jak NAJLEPSZA. Aby jej smak i aromat był bogaty i pełny.
From plantation to cup
What route does a coffee have to take to become known as speciality? As we mentioned at the beginning - it's not the shortest route, and it has a few obligatory stops along the way. Namely:
- plantacja
- kontrola jakości
- prażenie
- zaparzenie.
No to teraz po kolei. Najpierw właściciel plantacji przez wiele, wiele lat sadzi drzewka, skrupulatnie dogląda kawowców i zbiera plony podczas żniw. Następnie ziarna przechodzą dokładną, często ręczną selekcję, a cały proces wytwarzania kawy jest skrupulatnie weryfikowany według zasad i norm, określonych przez Specialty Coffee Association.
Dalej mamy ocenę jakości kawy. Tutaj wcale nie jest prościej. Ten etap też przeprowadza się według wymagającej, dokładnie określonej skali. Doświadczeni degustatorzy, określani przez Coffee Quality Institute mianem Q-Arabica grader, sprawdzają kluczowe dla kaw speciality czynniki, m.in. konsystencję, kwasowość, czystość smaku czy nut smakowych wyczuwalne w naparze. Tylko te z kaw, które po tej surowej ocenie wymagającego jury uzyskają min. 80 na 100 punktów, zostają uznane za należące do segmentu speciality.
Roasting is also quite a challenge! It is done in strictly defined water and temperature and a sample of coffee roasted at the right time and to a certain degree of roasting measured in Agtrons. This ensures that the highest quality flavour is extracted from every single bean.
Wypalone ziarna trafiają do rąk Waszych i rąk baristów. I tu następuje ostatni, niemniej ważny etap – parzenie. Aby wydobyć cały potencjał kawy speciality, należy je bowiem odpowiednio zaparzyć.
To jakość i unikalność wyróżniają kawy speciality
In mass plantations, the greatest concern is for low production costs and product quantity. Have you ever come across a situation where there is a shortage of produce on a shop shelf? Exactly! Such coffee is always available because it is made from blends of different types of coffee. This results in combinations that often do not match in terms of taste....
Speciality coffee, którą znaleźć można już za podobną cenę jak kawy z marketów, zdecydowanie wyróżnia się na ich tle niesamowitym bogactwem smaku i aromatu. W zależności od regionu i warunków atmosferycznych, wysokości upraw czy metodzie obróbki możemy doświadczyć w jej bukiecie nut karmelu, orzecha, tropikalnych owoców, czekolady, kwiatów. Jest to kawa, którą zaparzysz na wiele alternatywnych sposobów. Gwarantujemy, że jeśli raz spróbujesz to… będziesz chciał więcej i więcej!