Ludzie na całym świecie uwielbiają pić kawę. Często traktują to jako nieodłączny element każdego poranka. Coraz więcej osób skupia się jednak nie tylko na samej konieczności wypicia tego płynnego złota, ale też jego jakości. Chcecie pić naprawdę dobrą kawę? W takim razie warto, abyście nauczyli się ją rozpoznawać. Oto 5 kluczowych rzeczy, na które warto zwrócić uwagę, kupując kawy speciality z rzemieślniczej palarni, takiej jak Story Coffee Roasters.
Pochodzenie kawy ziarnistej oraz informacje na opakowaniu
Aby prawidłowo ocenić ziarna kawy speciality, powinniście sprawdzić ich pochodzenie. Na opakowaniu dobrej kawy znajduje się m.in. nazwa kraju, region, nazwa farmy, wysokość upraw i sposób obróbki. To niezwykle ważne, ponieważ im więcej informacji podaje producent, tym większa szansa, że coffee beans pochodzi z uczciwego źródła i została starannie przygotowana.
Dla przykładu, ziarna kawy z Etiopii pochodzące z regionu Guji zbierane na wysokości od 1900 do 2100 m n.p.m. będą miały zupełnie inny profil smakowy niż brazylijska arabika z farmy nizinnej. Nasza palarnia kawy Story Coffee Roasters dba o pełną przejrzystość informacji. Na opakowaniach produktów w naszym sklepie znajdziecie wszystkie kluczowe informacje świadczące o jakości i pochodzeniu kawy.
Data palenia, czyli jak ważna jest świeżość?
Data wypalenia kawy to zdecydowanie jedna z najważniejszych informacji na paczce. Kawa ziarnista to produkt żywy, który już po wypaleniu zaczyna tracić swój charakterystyczny aromat. Smak kawy staje się również mniej wyrazisty. Najlepsze ziarna to te, które wypalone są od 7 do 30 dni wcześniej.
Data palenia na opakowaniu jest kluczowa, zwłaszcza jeśli są to ziarna kawy speciality. Nie można więc patrzeć wyłącznie na datę przydatności do spożycia. Czy wiecie o tym, że mnóstwo kaw z marketu jest już przestarzała w momencie… trafienia na półkę? Kawa świeżo palona to kawa rzemieślnicza – z miejsc, takich jak nasza palarnia.
Wypalamy kawę na bieżąco i pakujemy ją w specjalne opakowania z zaworem jednozwrotnym, który pozwala ulatniać się gazom bez dopuszczania powietrza. Coffee beans po wypaleniu może w nim swobodnie oddychać.
Jak wybrać dobre ziarna kawy speciality?
Ziarna kawy skrywają w sobie o wiele więcej, niż wam się wydaje. Ich wygląd może nam pomóc ocenić coffee quality. Zwróćcie uwagę na to, czy ziarna są:
- jednolitego koloru,
- równej wielkości,
- wolne od uszkodzeń i defektów.
Nierówne, połamane lub bardzo ciemne ziarna to oznaka słabej selekcji, nadmiernego wypalenia lub niedbałości palarni, która chce zamaskować niedoskonałości sprzedawanych ziaren. Unikajcie też bardzo tłustych i błyszczących ziaren, ponieważ może to być oznaka ich zbyt długiego przechowywania.
O jakości mówi… smak!
Porządna kawa to nie tylko zapach i jakość ziaren, ale też jej smak. Na opakowaniu high quality coffees znajduje się opis profilu sensorycznego – to zestaw smaków i aromatów, które są wyczuwalne podczas parzenia i picia kawy. Najczęściej wyczuwalne nuty w kawie to:
- czekoladowe,
- jagodowe,
- truskawkowe,
- cytrusowe,
- kwiatowe,
- jabłkowe,
- migdałowe,
- karmelowe,
- marcepanowe,
- orzechowe,
- kakaowe,
- nugatowe,
- malinowe,
- wiśniowe.
Kawy bez opisu sensorycznego, informacji o farmie czy dacie palenia zwykle są niskiej jakości. W przypadku kaw speciality ziarna są oceniane przez Q-graderów, którzy przyznają im punkty w 100-stopniowej skali. Ziarna, które zdobędą minimum 80 punktów na 100, zaliczane są do najwyższej jakości kaw speciality.
Ziarna kawy speciality – co wpływa na ich cenę?
Dlaczego dobra kawa w ziarnach jest droga? Otóż płaci się nie tylko za jakość, ale też etykę zbioru ziaren i ich niepowtarzalny smak. Na cenę ziaren wpływa m.in. ręczny zbiór i selekcja tylko najlepszych owoców. Poza tym może podbić ją niska wydajność upraw, czyli pozyskiwanie mniejszej liczby ziaren z jednego krzewu.
Na wyższą cenę kawy ziarnistej wpływa także ich transport i przechowywanie w kontrolowanych warunkach. Więcej kosztują świeże, małe partie wypalane w rzemieślniczych palarniach – takich jak nasza palarnia kawy Warszawa Story Coffee Roasters. Inwestujemy w zrównoważone źródła, bezpośrednie relacje z farmerami i precyzyjne procesy palenia. Dzięki temu macie pewność, że kupujecie kawę, która świetnie smakuje i wspiera odpowiedzialne praktyki uprawy.
Chcesz poczytać więcej? Sprawdź nasz artykuł „Dlaczego ceny kawy idą w górę?„.
Stawiajcie na lokalne palarnie i dobre kawy speciality
Wybór dobrej kawy ziarnistej nie powinien być przypadkowy. Warto wiedzieć więcej na temat jej pochodzenia, wyglądu i smaku. Dobrze też umieć rozpoznawać świeże ziarna oraz mieć świadomość, dlaczego za kawę rzemieślniczą płaci się więcej.
Chcecie pić naprawdę dobrą kawę? Postawcie na jakość i lokalne palarnie, a nie produkty z marketu. Bo coffee beans to coś więcej niż tylko… kofeina.