Czy kawa ziarnista może się zepsuć?

coffee beans

Kawa dla wielu z nas stanowi codzienny rytuał. Niektórym wręcz trudno wyobrazić sobie bez niej poranek. Potrafi dodać energii i wprawić w doskonały nastrój. Szczególną popularnością cieszy się coffee beans, której pełnię smaku i aromatu wydobywa się podczas procesu mielenia. Nawet najlepiej wypalone ziarna nie zachowują jednak swojej jakości na zawsze. Czy to oznacza, że kawa ziarnista może się zepsuć? Wyjaśniamy.

Czy kawa ziarnista naprawdę się psuje?

Na wstępie warto podkreślić, że ziarna kawy są produktem roślinnym. Kryją się z nich zarówno naturalne olejki eteryczne, jak i związki aromatyczne. Właśnie one odpowiedzialne są za charakterystyczny smak i zapach naparu. Niestety, ziarna kawy są również podatne na procesy utleniania. Mimo że kawa ziarnista nie psuje się tak szybko, jak owoce i warzywa, z czasem ulatuje jej charakterystyczny aromat. A także wytrąca się smak.

Profesjonalne palarnie, takie jak nasza coffee roasting plant in Warsaw, zwracają uwagę na moment palenia ziaren. Od tej chwili zależy bowiem, jak długo kawa zachowa najcenniejsze właściwości. Świeżo wypalona kawa ma intensywny smak, który stopniowo zanika. Oczywiście, o ile nie zadba się odpowiednio o jej przechowywanie.

Warto podkreślić, że coffee beans nie pleśnieje i nie fermentuje. Chyba, że przechowywana jest w wilgotnym środowisku. Psucie się kawy polega wówczas na utracie świeżości, aromatu i jakości. Pod wpływem tlenu ziarna kawy stają się płaskie w smaku i jałowe. Kawa zaparzona z takich ziaren może mieć nieprzyjemny, gorzki posmak.

Kiedy kawa smakuje najlepiej? Po czym poznać, że się zepsuła?

Najlepszy czas na spożycie kawy to od kilku dni do maksymalnie 6-8 tygodni po wypaleniu. Właśnie wtedy aromat jest najintensywniejszy. Skąd wiedzieć, kiedy palarnia wypalała kawę? Profesjonalne palarnie kawy zawsze podają datę wypalania na opakowaniu.

To też nie tak, że kawa ziarnista nie może być zaparzana po tym czasie. Oczywiście, że może ale nie będzie miała już tej pełni smaku, o której uzyskanie starał się roaster. Dlatego trudno mówić o psuciu się kawy w dosłownym rozumieniu. Istnieje jednak kilka sygnałów, które mogą świadczyć o tym, że kawa ziarnista straciła cenne właściwości i walory:

  • Kawa w smaku jest płaska, gorzka i bez wyraźnych nut np. czekoladowych, owocowych lub kwiatowych.
  • Ziarna nie pachną intensywnie – ich zapach jest papierowy lub neutralny.
  • Kawa po zaparzeniu ma aromaty inny niż zwykle (np. chemiczny, pleśniowy).
  • Ziarna nie mają charakterystycznego połysku – zamiast tego są matowe i suche.

Jeśli twoja kawa ziarnista ma jedną z wyżej wymienionych cech, nawet najlepszy coffee machine i najbardziej wyszukane metody parzenia kawy nie będzie w stanie jej uratować.

Co robić, żeby kawa ziarnista się nie psuła?

Klucz to odpowiednie przechowywanie. Unikaj trzymania kawy w otwartym opakowaniu, w lodówce lub blisko źródeł ciepła – wszystko to przyspiesza proces starzenia się ziaren. Kawa ziarnista łatwo chłonie zapachy z otoczenia. Niestety, może to sprawić, że np. poranne espresso będzie pachnieć… obiadem z lodówki.

Staraj się przechowywać kawę w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Nigdy też nie narażaj ziaren na kontakt z wilgocią, światłem lub wysoką temperaturą. Doskonale sprawdzają się specjalne pojemniki próżniowe, ale też z grubego szkła, ceramiki lub stali nierdzewnej. Najważniejsze, aby miały nieprzepuszczalną pokrywkę i skutecznie chroniły przed czynnikami zewnętrznymi.

Eksperci ze Story Coffee Roasters rekomendują, aby nie kupować kawy na zapas – szczególnie w dużych ilościach. Lepiej systematycznie kupować mniejsze paczki np. 250g, które zużyte zostaną maksymalnie w ciągu kilku tygodni. Tylko w taki sposób można wydobyć z każdej zaparzonej porcji kawy maksimum aromatu i głębię smaku.

Kawa speciality z dobrej palarni – dlaczego warto zainwestować?

Świeżość kawy zależy nie tylko od tego, jak ją przechowujemy. Znaczenie ma również źródło, z którego pochodzi nasza kawa ziarnista. Warto kupować ją renomowanych palarni, które gwarantują ziarna najwyższej jakości. Specjaliści troszczą się o to, aby kawa trafiła do klientów krótko po wypaleniu. W supermarketach kawy potrafią leżeć na półkach nawet przez kilka miesięcy. W palarni liczy się jakość i świeżość.

Świetnym przykładem miejsca, w którym pasja łączy się z doświadczeniem i najwyższą dbałością o produkt, jest rzemieślnicza palarnia kawy speciality. Warszawa ma np. Story Coffee Roasters ale większość palarni sprzedaje również swoje kawy online. Ziarna są tam starannie selekcjonowane, natomiast proces palenia dopasowany tak, aby wydobyć najlepsze nuty smakowe.

Podsumowując, jeśli kupujesz kawę – kupuj z pewnego źródła. Pilnuj, aby ziarenka po otwarciu trafiały do odpowiedniego pojemnika. Staraj się nie kupować na zapas większej ilości. Lepiej na bieżąco dokupować mniejsze opakowania. Świeża speciality coffee to bowiem świetna inwestycja nie tylko w przyjemny rytuał, ale też niesamowite doznania smakowe.